Reklama
  • Środa, 9 września 2015 (15:05)

    Frittata ze słodkimi ziemniakami, szpinakiem i z pomidorkami

Składniki: • 400 g słodkich ziemniaków, batatów • 200 g brokułu • szklanka szpinaku baby • 6 pomidorków cherry • 10 jajek • 1 i 1/4 szklanki mleka • 1/2 szklanki tartego sera • łyżka masła • szczypta gałki muszkatołowej • sól, pieprz.

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Pokrój bataty w kostkę i piecz w piekarniku, aż zmiękną (ok. 15 minut).

2. Na patelni podsmaż na maśle szpinak.

Reklama

3. Przełóż podpieczone kawałki batatów na patelnię ze szpinakiem, dodaj podzielony na małe różyczki brokuł i podzielone na połówki pomidorki cherry. Delikatnie zamieszaj.

4. Wbij do miski jajka, dodaj mleko i dobrze rozmieszaj, żeby jajka połączyły się z mlekiem. Przypraw do smaku gałką, solą i pieprzem.

5. Zalej warzywa jajkami wymieszanymi z mlekiem, posyp tartym serem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C ok. 50 minut (jajka muszą się ściąć i delikatnie zrumienić).

Nasza rada: tę potrawę możesz przygotować na kolację dla całej rodziny i odkroić kawałek dla dziecka do szkoły. Zimna smakuje równie dobrze.

Olivia
Więcej na temat:Frittata | z

Zobacz również

  • Składniki: 400 g czerwonych i pomarańczowych pomidorków koktajlowych • 2 dojrzałe brzoskwinie • szklanka świeżych listków bazylii • 6 plasterków szynki parmeńskiej • 250 g mozzarelli • 6 kromek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.