Reklama
  • Poniedziałek, 29 lipca 2013 (10:00)

    Jajecznica z kopytkami

Składniki kopytek: 1 kg sypkich ziemniaków, ok. 30 dag mąki pszennej, 2 małe jajka lub jedno duże, sól. Jajecznica: 3 cebule, 4 jajka, pieprz, sól, olej.

Obierz, opłucz i ugotuj ziemniaki. Odcedź i przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce.

Reklama

Przełóż na stolnicę. Wsyp mąkę, szczyptę soli, wbij jajka i szybko zagnieć ciasto. Uformuj cieniutkie wałeczki, potnij na skośne kawałki. Ugotuj w osolonej wodzie, odcedź.

Cebule obierz, drobniutko posiekaj. Rozgrzej olej i zrumień na złoty kolor. Włóż na patelnię kopytka i smaż, aż będą chrupiące.

Roztrzep jajka, polej kopytka i smaż aż masa jajeczna się zetnie. Oprósz solą oraz pieprzem, podaj od razu na stół, np. z sałatką z pomidorów.

Taką jajecznicę z cebulką możesz także przygotować z makaronem, który pozostał z obiadu.

Porcje 6. Przygot. 75 min. Cena 0,70 zł. Kalorie 390 kcal.

Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej

Bella Relaks
Więcej na temat:jajecznica | z | przepis | Tak | kopytka

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 500 g fasolki szparagowej, 4 jajka, 250 ml mleka, 1 cebula, 3 łyżki sosu pomidorowego, 80 g startego parmezanu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, oliwa. Sos:  250 ml... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.