Reklama
  • Piątek, 21 marca 2014 (11:05)

    Jarzynowe kosteczki z parówkami

Składniki na 8 porcji: 6 średnich ziemniaków 2 marchewki 4 jajka puszka zielonego groszku 4 parówki (ew. 20 dag gotowanej szynki) 3 kwaszone ogórki duże kwaśne jabłko szklanka majonezu 3 łyżki ostrej musztardy trochę soku wyciśniętego z cytryny sól i pieprz jajka ugotowane na twardo kilka liści sałaty groszek

Ziemniaki i marchewki obierz, opłucz. Gotuj osobno w lekko posolonej wodzie około 20 minut. Miękkie warzywa odcedź, odłóż do wystudzenia.

Reklama

Jajka ugotuj na twardo. Wyjmij, przestudź polewając zimną wodą. Następnie obierz ze skorupki i odłóż, aby całkowicie wystygły. Groszek przełóż na sitko, pozostaw tak, aż dokładnie ocieknie z zalewy (zamiast groszku do sałatki możesz dodać drobną białą fasolkę albo kukurydzę).

Parówki obierz z foliowych osłonek. Kiełbaski potnij na kawałeczki. Ogórki kwaszone pokrój w kosteczkę. Jabłko umyj, obierz, wytnij środek z pestkami, miąższ drobno potnij. Natychmiast skrop sokiem z cytryny, aby jabłko nie ściemniało.

Ugotowane ziemniaki i marchewki pokrój w kosteczkę. Przełóż do dużej salaterki. Dorzuć przygotowane jajka, groszek, parówki, ogórki i jabłko. Przypraw solą oraz pieprzem. Majonez połącz z musztardą. Polej składniki w salaterce, dobrze wymieszaj. Wstaw na godzinę do lodówki.

Porcje gotowej sałatki nałóż do wysokich foremek. Lekko ugnieć łyżką. Wybij na talerzyki. Przed podaniem każdą porcję sałatki udekoruj połówką jajka ugotowanego na twardo, sałatą i groszkiem. Serwuj z kawałkiem chrupiącej bagietki albo grzankami czosnkowymi.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:jaja | ziemniaki | z | PARTEX

Zobacz również

  • Tosty z wędzonym łososiem i jajkiem

    Składniki: 4 kromki chleba tostowego, 10 dag wędzonego łososia, 2 jajka, duża kulka mozzarelli, 2 łyżeczki majonezu, łyżka posiekanego szczypioru, masło śmietankowe, pieprz czarny świeżo mielony. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.