Reklama
  • Czwartek, 20 listopada 2014 (10:05)

    Omlet z makaronem i warzywami

Składniki: 6 jajek, 5 łyżek ugotowanego drobnego makaronu (najlepsze są muszelki albo kolanka), 2 łyżki mąki pszennej, po kilka róży czek ugotowanego kalafiora i brokuła, 6 pomidorków koktajlowych, sól, pieprz, szczypta kurkumy, olej.

Reklama

1. Jajka dokładnie roztrzep, dodając po trochu mąkę, żeby nie było grudek. Przypraw solą, pieprzem i szczyptą kurkumy.

2. Posiekaj pomidorki koktajlowe (możesz je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki), odlej sok. Pokrój dość drobno różyczki brokuła i kalafiora. Wymieszaj starannie masę jajeczną z makaronem i warzywami.

3. Na patelni rozgrzej olej. Wylej masę jajeczną z warzywami. Smaż na małym ogniu, dopóki spód omletu się nie zetnie. Za pomocą łopatki lub szerokiego noża złóż omlet na pół. Smaż dalej, ale sprawdzaj, czy spód się nie przypala.

4. Omlet jest gotowy, kiedy środek się zetnie. Podziel go na porcje i przełóż na ogrzane talerze.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:omlet | z

Zobacz również

  • Składniki: 1 średni bakłażan, oliwa, garść listków rukoli, sól, garść pomidorków koktajlowych, 1 łyżeczka jasnego octu balsamicznego, musztarda, 2 dag parmezanu, 1 bagietka korzenna, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.