Reklama
  • Środa, 9 lipca 2014 (11:05)

    Pasta z soczewicy i bazylii

Składniki: ● duża filiżanka suchej soczewicy (np. żółtej lub czerwonej) ● 2 garście liści drobno posiekanej świeżej bazylii plus listki bazylii do dekoracji ● kilka łyżek oliwy lub oleju (np. lnianego lub sezamowego) – do nadania konsystencji ● pomidor ● sól morska ● 2 łyżki sezamu (może być wcześniej uprażony)

Soczewicę ugotuj w dwóch szklankach osolonej wody do miękkości (ok. 15 minut). Jeśli soczewica nie wchłonęła całej wody, osącz ją na sitku. Następnie pognieć ją widelcem lub zmiksuj w malakserze z oliwą.

Reklama

Do soczewicy dodaj posiekaną bazylię oraz sezam, dorzuć drobno pokrojony lub krótko zmiksowany pomidor (wcześniej warto go sparzyć i zdjąć skórkę).

Wymieszaj. Pastę dopraw do smaku solą morską. Podaj np. na grzankach.

Do tej pasty pasują też pieczarki, cebula, ugotowana marchewka, więc wariantów smakowych jest mnóstwo!

Jeśli nie przepadasz za szpinakiem, do ostrej pasty z bobu możesz dodać np. listki rukoli.

Świat kobiety
Więcej na temat:pasta | z

Zobacz również

  • Składniki dla 2 osób: 2 jajka • 1 łyżka mleka • 1/2 łyżeczki masła • 1/4 brokuła • 1/2 zielonej papryki • 2 kromki ciemnego chleba • rukola • 1 łyżka sezamu • 2 łyżki oliwy • 1/2 łyżeczki soku z... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.