Reklama
  • Środa, 18 września 2013 (11:05)

    Pasty do kanapek - przepisy

Zdrowe, lekkie, pyszne smarowidła do pieczywa najczęściej przyrządzamy z twarożku. Bez trudu przygotujesz go samodzielnie! Wymieszaj 3 l niepasteryzowanego mleka z 1/2 szkl. słodkiej śmietany. Gdy mleko się zsiądzie, podgrzewaj je na malym ogniu. Przelej przez gęste sitko. Pozostaw tak, by ociekła serwatka.

Dodając do serka ulubione składniki, przygotujesz pasty w różnych smakach. Świetna jest np. wędzona makrela z posiekaną cebulką i ogórkami kiszonymi. Polecam też pastę z twarogu, zielonej papryki i natki.

Jajeczna palce lizać!

Aby ją przyrządzić, musisz jak najdrobniej posiekać jajka ugotowane na twardo i dodać do nich trochę majonezu (tyle, by skleił masę). Idealnymi przyprawami będą: sól, pieprz, curry i siekany szczypiorek.

Tapenada – uczta dla smakosza!

Reklama

Zmiksuj w blenderze po 1/2 szkl. ciemnych oliwek bez pestek i kaparów (możesz też dodać kilka suszonych pomidorów osączonych z zalewy). Masę wymieszaj z oliwą z oliwek – dodaj jej tyle, by powstała łatwa do rozsmarowania pasta. Tapenadę przypraw solą, pieprzem i czosnkiem.

Jak pasztet

Zostało ci z obiadu trochę smażonej wątróbki? Albo mięso z gotowania wywaru? Świetnie! Zmiksuj je w blenderze lub przepuść przez maszynkę. Połącz z zeszkloną na maśle posiekaną cebulą. Dodaj łyżkę posiekanego tymianku, przypraw na pikantnie. Pasta gotowa!

Ekspresowe rady

Smarujesz pastą grzanki? Od razu je podaj, inaczej rozmiękną. Robisz pastę rybną? Bardzo dokładnie usuń z ryby ości i skórę. Smarowidło koniecznie przypraw sokiem cytrynowym.

Pastę z dodatkiem cebuli trzeba zjeść tego samego dnia. Do pasty z mielonej lub siekanej szynki dodaj musztardę, najlepiej sarepską albo dijon!

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:pasta | przepisy

Zobacz również

  • QMAM KASZE - autorka blogu, Maia Sobczak, jest też autorką książki kulinarnej pod tym samym tytułem. Przekonuje, że pastę można zrobić z tego, co akurat mamy w lodówce. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.