Reklama
  • Środa, 2 kwietnia 2014 (08:05)

    Pikantne smarowidła do kanapek

✔ Orzechowy twarożek na ostro

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Do malaksera wrzuć 10 dag orzechów włoskich. Dodaj 25 dag chudego twarogu i 2–3 łyżki jogurtu naturalne go. Zmiksuj. Posól. Przypraw na pikantnie ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę oraz mielonym imbirem.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Reklama

✔ Cytrynowa pasta z tuńczyka

Puszkę tuńczyka osącz z zalewy, rybę rozdrobnij widelcem. Jabłko obierz, oczyść, zetrzyj na tarce o małych otworach. Dodaj 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżkę soku z cytryny i 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej. Przypraw solą i pieprzem cytrynowym. Dokładnie wymieszaj.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

✔ Pasztecik z awokado

Awokado rozetnij, wyjmij pestkę. Miąższ oddziel od skórki. Skrop go sokiem z cytryny. Wrzuć do malaksera. Dodaj jajko ugotowane na twardo, łyżkę ostrej musztardy oraz 2 łyżki jogurtu naturalnego. Przypraw solą oraz piep rzem. Zmiksuj.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

✔ Mus fasolowy z czosnkiem

Puszkę fasoli osącz z zalewy. Ziarna przełóż do salaterki. Dodaj 1–2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku oraz po łyżce majonezu i oliwy. Zmiksuj na gładki mus. Przypraw go do smaku solą, pieprzem i chili.

Naj
Więcej na temat:pikantne | mus | pasztecik

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.