Reklama
  • Środa, 12 lipca 2017 (08:00)

    Sałatka w kanapce

Składniki na 6 porcji: 25 dag piersi kurczaka, 3 jajka, po pół strąka czerwonej i zielonej papryki, 1 cebula, pół puszki kukurydzy, majonez, 2 pomidory, kilka liści sałaty, 6 bułek, sól, pieprz.

Zdjęcie

/123/RF PICSEL
/123/RF PICSEL

1 Pierś kurczaka oczyść, opłucz, wrzuć na posolony wrzątek i ugotuj do miękkości. Wyjmij, ostudź, pokrój w kostkę. (do sałatki możesz też wykorzystać obrane z kości mięso z rosołu).

Reklama

2 W osobnym naczyniu ugotuj na twardo, z dodatkiem soli, jajka. Ostudź je w zimnej wodzie, obierz ze skorupek i również pokrój w niedużą kostkę.

3 Kolorowe papryki opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, pozbaw gniazd nasiennych. Miąższ posiekaj w cienkie paseczki lub w kosteczkę. Poszatkuj drobno obraną cebulę. Kukurydzę odlej z zalewy, przepłucz na sicie zimną wodą. Pozostaw do osączenia.

4 W misce połącz kawałki kurczaka, ugotowane na twardo jajka, kolorowe papryki, cebulę i kukurydzę. Składniki wymieszaj z 2-3 łyżkami majonezu. Powstałą sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem.

5 Umyj i osusz pomidory. Pokrój je w plasterki, wycinając gniazda nasienne. Opłucz kilka listków sałaty (np. masłowej). Osusz je w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym.

6 Bułki przekrój na połówki. Przekładaj listkami sałaty, plasterkami pomidorów oraz przygotowaną sałatką.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Omlet: 3 jajka • pół szklanki mleka • 5 łyżek mąki • płaska łyżeczka proszku do pieczenia • łyżka masła • sól • pieprz Warzywa: pół puszki groszku konserwowego • 30 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.