Reklama
  • Poniedziałek, 23 lutego 2015 (13:00)

    Słoneczne bułeczki

Składniki: 4 pszenne bułeczki, 20 dag twarożku, 1 łyżka masła, 1-2 łyżki soku z cytryny, 1-2 łyżki cukru pudru, 2 banany, 5 dag gorzkiej czekolady, żółty pisak lukrowy.

1 Bułki (np. do hamburgerów) przekrój na połówki. Górne połówki ozdób żółtym pisakiem lukrowym, tworząc obrazek uśmiechniętego słoneczka. Pozostaw do zastygnięcia.

2 W tym czasie twarożek przełóż do miski. Dodaj łyżkę miękkiego masła oraz sok wyciśnięty z cytryny. Utrzyj na gładką masę. Dopraw do smaku cukrem pudrem.

Reklama

3 Banany umyj, obierz ze skórki, odetnij końcówki. Resztę miąższu pokrój w cienkie plasterki. 5 dag gorzkiej czekolady grubo posiekaj, zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub zestrugaj nożem szczelinowym do jarzyn.

4 Spodnie połówki bułeczek posmaruj warstwą kremu twarożkowego, obłóż plasterkami bananów i posyp wiórkami gorzkiej czekoladą. Przykryj ozdobionymi wcześniej połówkami.

czas ok. 20 min; porcja – 370 kcal, cena 2,50 zł

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Pyszny deser przyrządzisz, dusząc 2 obrane i przekrojone na połówki banany w syropie z łyżki masła, 2 łyżek cukru, opakowania cukru waniliowego oraz soku z połowy cytryny. Po kilku minutach owoce wyjmij. Podawaj z dżemem.

Świat kobiety
Więcej na temat:banany | spodnie | bułeczki | Bu

Zobacz również

  • • 8 jajek • 100 g liści szczawiu • 8 łyżek startego sera żółtego • 6 łyżek oliwy • sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.