Reklama
  • Piątek, 10 marca 2017 (08:00)

    Włoska kanapka panini z mozzarellą i pomidorami

Składniki: 4 ciabaty, 300 g pomidorów, 130 g sera mozzarella, sól, pieprz, 60 g parmezanu, kilka listków świeżej szałwii albo łyżeczka suszonego oregano, 1-2 łyżeczki oliwy .

Reklama

Przygotowanie:

1. Umyj pomidory, pokrój w kostkę.

2. Umyj i osusz szałwię.

3. Wyciągnij mozzarellę z opakowania i pozostaw na sicie, aby obciekła. Pokrój w kostkę.

4. Zetrzyj na tarce parmezan.

5. Porwij listki szałwii.

6. Przełóż do jednego naczynia mozzarellę, parmezan, pomidory i szałwię. Oprósz solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

7. Rozgrzej na patelni grillowej trochę oliwy, zmniejsz płomień do średniego. Przekrój ciabaty (ale nie do końca – pozostaw około 1 centymetr nieprzecięty) i rozłóż rozkrojonymi stronami na patelni. Na ciabaty możesz postawić coś ciężkiego, co je obciąży i sprawi, że się ładnie zarumienią.

8. Napełnij ciabaty mieszanką serów z pomidorami i ziołami. Jeżeli nie przepadasz za szałwią, możesz użyć suszonego oregano lub innych ziół.

9. Zamknij ciabaty i połóż je jeszcze raz na patelni grillowej. Zapiekaj około 5 minut na małym ogniu. W pracy możesz podgrzać panini, wkładając na około minutę do mikrofalówki. Smacznego!

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 2 ugotowane buraki, 1 pomarańcza, 1 łyżka miodu, 1 bakłażan, 2 ząbki czosnku, 1 garść listków rukoli, po 2 łyżki majonezu i śmietany, 6 dużych bułek z otrębami, sól, pieprz, 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.