Reklama
  • Czwartek, 2 marca 2017 (11:00)

    Zapiekanki z kurczakiem i zielonym pesto

Skład na 4 porcje: ● 400 g fileta z kurczaka ● bagietka ● nieduża czerwona papryka ● 300 g pomidorków cherry ● 75 g liści szpinaku ● 1/2 słoiczka zielonego pesto ● 100 g sera grana padano ● sól i pieprz do smaku ● olej.

Czas przygotowania 20 minut. Cena porcji ok. 5,20 zł

1. Umytego i osuszonego kurczaka kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju 3–4 minuty na jasnozłoty kolor, ciągle mieszając. Doprawiamy pieprzem i solą, przekładamy na talerz.

Reklama

2. Paprykę kroimy w niezbyt grube paski. Pomidorki cherry przekrawamy na pół. Umyte liście szpinaku osuszamy papierowym ręcznikiem. Ser grana padano ścieramy na tarce o grubych oczkach.

3. Bagietkę przekrawamy na pół i obie części przecinamy wzdłuż.

4. Bagietki dokładnie smarujemy sosem pesto. Następnie układamy listki szpinaku, a na nich paski papryki oraz pomidorki cherry. Na koniec kładziemy kawałki podsmażonego kurczaka. Posypujemy tartym serem i zapiekamy 8–10 minut w 200ºC.

Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy listkami szpinaku i od razu podajemy na stół.

Wartość odżywcza porcji 480 kcal. Białko 38 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 36 g

Zobacz również

  • Składniki: 8 dużych kromek pszennego pieczywa, masło do smarowania, 20 dag gotowanej piersi kurczaka, 4 pieczarki, 1-2 pomidory, pół cebuli, 4 orzechy włoskie, 8 plastrów żółtego sera, sól, grubo... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.