Reklama
  • Czwartek, 2 marca 2017 (11:00)

    Zapiekanki z plastrami indyka

Skład na 4 porcje: ● 350 g piersi indyka ● 300 g świeżego szpinaku ● cebula ● średniej wielkości pomidor ● 125 g sera mozzarella ● olej ● 75 g serka śmietankowego z ziołami ● 2 półbagietki z razowej mąki ● sól i pieprz do smaku ● suszony majeranek.

Czas przygotowania 35 minut. Cena porcji ok. 5,30 zł

Reklama

Wartość odżywcza porcji 430 kcal. Białko 34 g/Tłuszcz 20 g/Węglowodany 28 g

1. Pierś indyka płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Na dobrze rozgrzanym oleju obsmażamy mięso z obu stron. Zmniejszamy ogień i smażymy 10–15 minut.

2. Obraną cebulę siekamy. Umyty pomidor kroimy w niedużą kostkę.

3. Cebulę podsmażamy na patelni, dodajemy umyty i osuszony szpinak, smażymy kilka minut. Doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy.

4. Ostudzoną pierś indyka i mozzarellę kroimy w cienkie plastry. Półbagietki przekrawamy na pół i smarujemy serkiem z ziołami. Na pieczywo wykładamy szpinak, a następnie plastry usmażonej piersi i przykrywamy serem. Posypujemy pokrojonym pomidorem. Zapiekamy ok. 8 minut w 200ºC.

Przed podaniem zapiekanki posypujemy delikatnie suszonym majerankiem. Doskonale będą smakować polane keczupem lub sosem czosnkowym.

Zobacz również

  • Składniki: 2 ugotowane buraki, 1 pomarańcza, 1 łyżka miodu, 1 bakłażan, 2 ząbki czosnku, 1 garść listków rukoli, po 2 łyżki majonezu i śmietany, 6 dużych bułek z otrębami, sól, pieprz, 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.